imagesbookkeeping.jpg

Az mindig problémát okoz, hogy milyen költségeket lehet elszámolni egy adott vállalkozásban. Nagyon egyszerű a válasz. Csak olyan kiadást, ami a bevételszerző tevékenységgel kapcsolatos, a vállalkozás érdekében felmerült kiadás. Tehát azért kell az a valami amit vásároltam, hogy tudjak abból profitálni. Mondok egy példát. Ha mondjuk én egyéni vállalkozó vagyok és gázkészülékek szerelésével foglalkozom, akkor elszámolhatom a szerszámokat amit a munkám során használok, viszont nem számolhatom el a hajfixáló zselét, mert az nem tartozik a munkakörhöz. 

Általánosságban, a teljesség igénye nélkül előforduló kiadások:

- alapítással kapcsolatos költségek, pl. ügyvédi díj, illeték, bankszámla nyitás költsége

- anyag és árubeszerzés

- üzemi,- üzleti célt szolgáló tárgyi eszközök

- karbantartási, javítási munkák költségei

- bérleti díj (iroda, üzem, üzlet, gépkocsi)

- rezsi költségek (áram, gáz, víz, csatorna, szemétszállítás)

- munkabér és közterhei, védő felszerelés, munkaruha

- tagdíjak (kamarai és egyéb, a szakmához kapcsolódó)

- tanfolyam, oktatás, szakmai konferencia díja

- reklámköltség

- hivatali utazások

 

Sokakban felmerül ez a kérdés, főleg egyéni vállalkozókban. Nekem kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni? Nagyon röviden, akinek kötelező és a törvény előírja, azok a gazdasági társaságok (cégek), áfás egyéni vállalkozók (a katásnak is) és áfás magánszemélyeknek kell külön vállalkozói bankszámlát nyitni.

 

A családi adókedvezményt csak az tudja igénybe venni, aki szja köteles jövedelemmel rendelkezik. Bármilyen adóköteles jövedelemmel rendelkezhet, nem csak munkaviszonyból származó munkabérrel. A kedvezmény a bruttó jövedelmet csökkenti, nem a személyi jövedelemadót, de természetesen a kettő összefügg. Minden megkezdett hónapra érvényesíthető, még akkor is, ha csak 1 napot dolgozott a hónapban, az egész havi kedvezmény jár. A kedvezményt mindkét szülő igénybe veheti megosztással és ha az együttes jövedelmük nem elég, akkor a fennmaradó összeggel csökkenthetik a munkabért terhelő járulékokból. A munkáltatónál kell kérni elsődlegesen, akkor havonta kapjuk a munkabérrel együtt a kedvezmény elszámolását. Ha nem kértük év elején, év közben is kérhetjük, de visszamenőlegesen nem tudjuk igénybe venni. Ha nem nyilatkoztunk egész évben a jóváírásról, akkor az adóbevallás elkészítésénél számolhatjuk el, egy összegben. Kedvezményezett eltartott és eltartott után lehet igénybe venni.

Kapcsolatfelvétel

Cégnév: AN-KA Bt.
Székhely: 1183 Budapest, Ráday Gedeon utca 98.
Telefon: +36 70 235 3237 
Ügyfélfogadás: Egyeztetés szerint
E-mail: info@ankakonyveles.hu

Jogi oldalak

Térkép

Készítette: Mobilbarat.hu - Mobilbarát weboldal és webáruház